När stressen slog till behövde jag hjälp med att prioritera.

 Coachen satte sig tungt i stolen och sa – det är är omöjligt. Han hjälpte mig att sätta ord på vad jag hade känt. Jag blev lättat och kunde hitta vägar framåt genom att prioritera och göra förändringar. Stressnivån sjönk.

Jag kom rusande till coachens samtalsrum. Satte mig i stolen och försökte fokusera på att vara där och då. Coachen ställde sig vid whiteboarden. Jag berättade vad jag hade ansvar för. Han ritade cirklar och fyllde dem med innehåll och drog linjer som visade sambanden. Han ställde frågor och jag förklarade. När bilden var färdig och visade hur mycket jag hade ansvar för sätter sig coachen tungt i sin stol och säger –det är omöjligt. Han frågade mig –går det att ha koll på allt detta? Jag tog ett djup andetag och sa –nej det går inte. Det kändes som att jag lättade i min stol. Coachen såg vad jag hade känt. Nästa steg var att prioritera och släppa kontrollen över vissa delar.

Tvivlade ibland på om jag skulle klara av uppdraget

Bostadspolitisk debatt i september 2015.

Jag jobbade som statssekreterare på näringsdepartementet och hade börjat att fundera på om jag verkligen skulle klara uppdraget. Kroppen började säga ifrån, hjärtat rusade allt för ofta och jag fick ont i bröstet. Jag började bli orolig och gick till min läkare. Mina tankar vandrade ofta mot mina brister och förstorade upp dem mer och mer. Jag upplevde att jag borde ta för mig mer och driva processer ännu starkare. Nu kan jag ärligt inrymma att vissa dagar var jag beredd på att be att få bli entledigad från uppdraget.

Samtidigt fick jag positiv respons från min chef och från flera av mina kollegor. Den positiva feedbacken och en stor ansvarskänsla var det som höll mig kvar. Min läkare konstaterade att jag inte var akut sjuk. Han uppmanade mig att göra förändringar för att få ner stressnivån för att den kunde skada mig på längre sikt. Jag började träna och skaffade mig en coach.

Erfaren Coach

Det visade sig att coachen jag fick tillgång till hade stor erfarenhet av att coacha chefer på hög nivå. VD:ar i större bolag var en del av hans kundkretsen. För mig kändes det tryggt att coachen hade erfarenheten och förståelsen av hur det är att vara chef på hög nivå. Det coachen däremot inte hade erfarenhet av var hur komplicerat ledarskap är när man är statssekreterare. Via mig fick han den den kunskapen.

Jag fick stor nytta av min coach som sakta ledde mig fram till en större medvetenhet om min situation och vad jag borde göra för att förändra den. Han bidrog till att min stressnivå sjönk. Han stöttade mig i att ta beslut som ledde till att göra förändringar som gjorde att jag trivdes bättre på jobbet och i livet. Jag hade fått kontroll över min situation igen. Sen avgick min minister och jag var tvingad att avgå men det är en helt annan historia.

Nu coachar jag andra

Nu är jag diplomerad coach. Mitt mål är att coacha chefer och ledare. Vara partner på vägen till ett hållbart arbetsliv och allra helst ett hållbart liv. Jag vet av erfarenhet att de mest komplicerade situationerna går att förändra. Att få tillgång till en kvalificerad och erfaren coach var det som hjälpte mig. I efterhand så vet jag att jag skulle ha skaffat mig en coach tidigare.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *