Samla män till samtal på arbetsplatserna NU!

Idag var det ännu en yrkesgrupp kvinnor som vittnar om övergrepp och sexuella trakasserier, nu var det juristerna. De flesta väntar säkert på att flera grupper kvinnor kommer att på ett eller annat sätt säga nu är det nog. Snacka om att det finns kraft när kvinnor går samman och säger nu är det nog.

Nu kan vi på riktigt förändra normer, attityder och beteenden. Det pågår organisering av samtal med och mellan män. Organisationer som MÄN och RFSU är exempel på värdefulla initiativ. Det är bra men räcker inte. Jag befarar att det är få män som har varit förövare och trakasserat kvinnor som frivilligt deltar i de samtalen.

Män bör nås där de inte kan smita undan. Samtalen bör göras på jobbet, på arbetstid och göras obligatoriska. Det handlar om att skapa trygghet för alla anställda. Samtal och reflektion mixad med kunskap skapar förändring. Det är få män som innerst inne tycker att det är bra att kvinnor blir sexuellt trakasserade och våldtagna. Men det är få män som aktivit tar ställning och sätter stopp.

De män som är beredda på att vara en del i förändringen och stoppa övergreppen behöver tydligt stöd av chefer och ledare. Om män och manliga beteenden ska förändras i grunden kräver det engagemang från män, arbetsgivare, fack.

Ledare har ansvaret att sätta igång processerna. Sätt igång samtalen och förändringsprocessen NU!

Vi är många som är beredda på att hjälpa till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *