Klimatcoachning vad är det?

Googlar man på ordet klimatcoachning hittar man ofta konsulter som jobbar med energieffektivisering eller något liknade. Men det är inte vad jag tänker på.

Klimatcoachning är ett sätt för mig som certifierad coach att hjälpa till i klimatkampen.  Så här tänker jag.

Under sista åren har ord som klimatångest och klimatoro dykt upp. Människor blir påtagligt nedstämda och stressade. Fler och fler har förstått att klimatförändringarna är här och nu och innebär extremväder och stora utmaningar för samhälle och natur. Enligt forskare har vi fortfarande möjligheter att hejda klimatförändringarna om vi ställer om från fossil-ekonomin till ett hållbart samhälle. 

Många lever sina vanliga liv. Jobbar, shoppar, fredagsmyser och sparar till charterresan. Kanske inte helt sant men det känns så ibland.  En hel del börjar att ändra vanor och livsstil och gör mer och mer miljö- och klimatsmarta val. Ännu viktigare är att näringsliv och större verksamheter har förstått att klimatanpassas inte verksamheten blir framtiden oviss.

Flera av oss frågar; Går det fort nog för att vi ska kunna stoppa uppvärmningen av planeten och undvika ännu större negativa klimateffekterna än vad vi upplever idag? Går vi verkligen från medvetenhet till aktiv handling? 

Det är svårt att prata om klimatutmaningen. Det blir lätt känslosamt och konfliktfyllt. Även i den närmsta kretsen och familjen kan det vara svårt. Det är lätt att känna sig ensam.

Som ledare har man ett ansvar för att föra verksamheten framåt. Det är svårt att låtsas som att klimatförändringarna inte finns eller att de inte påverkar verksamheten, kunder och anställda.  Att manövrera mellan fakta, fakenews, åsikter och känslor tar på krafterna.

Coachning som samtalsmetod är kraftfull. Den ger möjligheter för den som blir coachad att ta sig mot de mål som hen önskar sig. Coaching syftar till att hitta nya perspektiv och möjligheter för att sen omsätta dem till handlingar helt utifrån sina egna utmaningar. Sitter man fast i klimatoro och hamnat i passivitet och dåligt samvete tar det energi. Energi som behövs till omställningen. Energin kan frigöras tillsammans med en kvalificerad coach.

Coaching i grupp över nätet är klimatsmart och tidseffektivt! Tillsammans med andra kan  var och en ska skapa sin "actionplan" utifrån sina villkor. Coachning i grupp kan bidra till att man hitta nya personer till sitt nätverk. Den första gruppen startas inom kort. 

Trots klimatutmaningen är jag övertygad om att vi ska göra vad vi kan för att leva ett bra och rikt liv, ha våra drömmar, skapa vår framtid. Det är de som ser och är aktiva som förändrar verkligheten.

Hur tänker du? 

Allt gott,

Conny

 

Vi tar gärna emot dina synpunkter!

Hör av dig så tar vi ett samtal via webben eller telefon! 

Klicka här!
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.