Varför vi behöver ta hand om våra känslor.

Jun 16, 2019

De flesta av oss är medvetna om hur vi ska ta hand om vår fysiska hälsa. Vi är uppmärksamma på vad vi ska äta, vi vet att rörelse och träning gör oss friskare. När vi behöver hjälp med en skadad fot tar vi oss till vårdcentralen som vilken självklarhet som helst. Men hur gör vi med våra känslor? 

Psykisk ohälsa ökar i samhället. Skalan på vad psykisk ohälsa är stor när människor själv gör självuppskattningar. Allt är inte psykisk sjukdom som behöver behandlas av experter. Men oavsett är jag övertgad om att vi skulle få friskare människor, arbetsplatser, realtioner och samhälle om vi använder lika mycket tid till att ta hand om och hantera våra känslor så att det jobbar för oss och inte emot oss. Vi behöver och kan träna oss till en psykisk hälsa.

...

Läs mer...

Hur håller man som ledare under tid?

Apr 15, 2019
Frågan i rubriken är det många som ställer sig. Det forskas och skrivs massor av böcker och artiklar. En hel del människor jobbar dagligen med att stötta människor och organisationer med ledarskapsutveckling. De sista åren har jag dykt ner i en del av den vetenskapsbaserade kunskapen som finns. Jag har även tittat på mer tveksam kunskap om ledarskap. Det finns en hel del kreativa människor som tror stenhårt på "sin ledarskapsmodel" och som lyckas att få andra att tro på just den modellen. 
 
Även åren jag var chef och ledare läste jag en hel del böcker, artiklar, kollade TED-talks samt gick en del korta och längre kurser ( UGL var nog den som utvecklade mig mest). I efterhand inser jag att många gånger försökte jag tillfredsställa omgivningens syn ledarskap. Det innebar ibland att jag försökte att vara den ledare jag...
Läs mer...

Vad är EQ?

Jan 10, 2019

Kunskapen om att IQ inte är nog för att förändra välden sprider sig. Idag kom organisationen Six Seconds EQ Community  med en bra video som en bild av vad EQ är och hur ett utvecklat EQ påverkar individer, organisationer och samhället. 

En ledare får gärna ha ett skapligt högt IQ men utan ett utvecklat EQ så blir det svårt att vara en bra ledare!  EQ går att träna. det första steget är att bli medveten om hur känslor och sociala förmågor påverkar oss.

Ta dig lite tid och för att titta på videon. Reflektera över hur EQ och ett utvecklat EQ kan påverka ditt liv.

Video som förklarar vad EQ är.

Läs mer...

Tack 2018 - Nya planer för 2019!

Dec 19, 2018

 

Det är en härlig känsla att titta tillbaka på året som har passerat. För mig brukar det bli en positiv överraskning när jag summerar vad jag har lyckats med eller har försökt att lyckas med. Jag reflekterar över mina misslyckanden. Men jag stannar inte där! Medvetet skriver jag ned mina framgångar, det jag har mått bra av och det jag har lärt mig det gångna året.

Att fira framgångar är viktigt. Klappa sig själv på axeln, och konstatera att jag gjorde så gott jag kunde utifrån de förutsättningarna jag hade. Det gör att jag mår bra och får energi för kommande utmaningar. Ännu starkare blir det om man delar sina framgångar med andra som jag nu gör.


Några saker som jag är stolt över och vill fira!

 - Utvecklat ledarskapscoachning och utbildning via...

Läs mer...

Emotionell intelligens hur påverkar det dig i arbetslivet?

Oct 31, 2018

Emotionell intelligens eller EQ är en av de viktigaste delarna vi kan bli uppmärksamma på och träna för att bli bra ledare och skapa bra verksamheter.

Här delar jag en kort video, som jag har lånat, som enkelt beskriver vad EQ är och varför det är viktigt i våra verksamheter. 

Klicka på länken nedan. Videon är ca 2 minuter lång.

EQ, ledning och arbetsplatsen 

Läs gärna mer om hur du kan mäta ditt EQ här: Vad är EQ-i 2.0

 

Läs mer...

Agenda 2030 - Jobbar du med hållbarhet i din verksamhet?

Sep 28, 2018
Lyssnade på ett samtal om klimatutmaningen och hållbarhet på Kulturhuset i Stockholm för några dagar sedan. Global utmaning var värd för samtalet.  
 
Som vi alla vet fixar inte politiker själva klimatutmaningen även om många arbetar med hållbarhetsfrågorna till sitt yttersta. Agenda 2030 borde vara kompassen för oss alla. Det är enbart 12 år till dess att agenda ska vara uppfyllda. Det politiska systemet är beroende av väljarnas stöd.  Resultatet av det senaste valet visar tydligt att utmaningen är stor för de politiska partierna. 
 
Har vi alla tagit in hur bråttom det är med en klimatomställning?  Jag tror inte det. Tvivlar du? Gå gärna in till exempel på Climate Reality hemsida och bilda dig din egen uppfattning. Det finns en hel del vi kan göra. Hoppet är inte ute. Men det är "#€%&/(...
Läs mer...

EQ - hållbart ledarskap

Sep 19, 2018
Det viktigaste nycklarna som en ledare bör ha med sig för att vara en bra och hållbar ledare diskuteras och forskas på. I höstas läste jag via Umeå universitet ledarskap och ledarskapsutveckling. Jag lärde mig en hel del och dessutom konstaterade jag att under min aktiva tid som ledare och chef hade jag gjort en hel del rätt utifrån modern ledarskapsforskningen.
 
Mer och mer är jag övertygad om att förutom kunskap om ledarstilar, motivation och så vidare är emotionell intelligens eller det som kallas för EQ  helt ofrånkomlig för att lyckas med att vara en hållbar ledare. Hållbar i förhållande till de personer och verksamhet vi leder men också hållbar i förhållande till sig själv som människa och alla de olika sammanhangen vi befinner oss i.
 
Nyckelförmågorna som en ledare behöver utveckla och...
Läs mer...

Coachning via webben fungerar!

Sep 06, 2018

Mina erfarenheter av att coacha klienter via webben delar jag gärna med av. Rent konkret använder jag programmet ZOOM. Det fungerar ungefär som Skype business om du är mer bekant med det. 

I början träffade jag mina klienter i ett samtalsrum i city och det fungerar ju naturligtvis bra. Men jag ville komma bort från att behöva ha tillgång till ett fysiskt samtalsrum. Inte behöva resa eller be klienten resa till en specifik plats. Själv använde jag cirka 70 minuter enbart för att ta mig fram och tillbaka från bostaden till samtalsrummet. Mina klienter hade ibland använt ännu mer tid. 

Erfarenheter och tips! 

Om det är första gången klienten och jag ska träffas via ZOOM ber jag klienten att koppla upp sig en stund innan vi ska ses. Första gången behöver klienten ladda ner ett mindre program i sin enhet. Man kan använda dator, platta...

Läs mer...

Tänker Du för mycket och gör för lite?

Sep 06, 2018

Vi alla är lite av en drömmare. Tyvärr stannar mångas drömmar i huvudet. Det händer att vi pyser ut en del av våra tankar till vänner och nära. I bästa fall får vi positiva kommentarer och stöd som gör att vi vågar att ta de första stegen från dröm till ett konkret mål. Men det är ju inte helt ovanligt att vi  möts av tystnad eller av några skeptiska kommentarer om hur det ska gå till då?

Känner du igen dig?

 

Många av oss har lärt sig att noga tänka oss för innan vi gör något nytt och oväntat. Jante sitter på axeln och hindrar oss att ta steg mot våra mål. Det är lätt att man tänker att det inte går, att vi inte vågar. Eller är vi rädda för vad andra ska säga. Det är lätt att fastna vid alla hinder innan vi ser...

Läs mer...

Politik på jobbet - är det ok?

Aug 24, 2018

Hur påverkar de politiska valen dig på jobbet?

Snart är det val i Sverige. Media i alla dess former är fyllda av politik, debatter, analyser osv. Sista åren har det politiska tonläget blivit högre och debatten polariserad. De åsikter som för några år sedan inte torgfördes har nu blivit politisk korrekt att säga. 

Några arbetsgivare tycks ha försökt att förbjuda politik på arbetsplatsen. Om de har lyckats eller inte vet jag inte men jag tycker det är en farlig väg att gå. En sak är att inte tillåta rena politiska kampanjer men de politiska samtalen kommer alltid att finnas under luncher, på fikaraster också så vidare.

Vi måste komma ihåg att ha anställda som är engagerade i samhällets utveckling är en tillgång för verksamheten när snabba samhällsförändringar...

Läs mer...
1 2
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.