Även verksamheter och företag behöver ta ställning, eller?

Uncategorized Mar 15, 2023

Vi lever mitt i en klimatkris. Effekterna ser vi här hemma och runt om i världen. Samtidigt har vi ett krig i Europa något som många av oss trodde skulle komma bara för några år sedan. 

Vi kommer alla att behöva ställa om våra liv, våra verksamheter våra företagsidéer. Antingen gör vi det så snart som möjligt och ör en del av lösningen på klimatkrisen eller så kommer vi med all sannolikhet bli tvingade till det via effekterna av klimatkrisen.  

Under de första åren jag hade min coachingsverksamhet och ledarskapsutveckling var jag orolig över att andra delar av mitt liv skulle vara ett hinder. Min bakgrund som miljöpartistisk politiker, mitt engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati och HBTQI frågor med mera.

De företag som kommer att vara långsiktiga och överleva omställningen...

Läs mer...

Att bli klimatsmart - bryta normer och vanor!

Den sista tiden har jag rest några gånger till möten i Bryssel. Möten jag har bedömt vara viktiga att närvara på och delta i. Jag tror på att bygga internationella nätverk och aktivt delta i förändringsarbetet för en demokratisk, rättvis och hållbar värld. Jag bor i Stockholm.  Självklart har jag åkt tåg, eller var det självklart? 
 
Nej, ska jag vara helt ärlig var det inte helt självklart. Som många andra har jag tidigare med självklarhet tagit flyget. Kunnat resa ut tidigt på morgon och landat hemma i Stockholm igen innan midnatt samma dag. Flygtaxin brukade vänta vid porten och ta mig varsamt mot flygplatsen. På flygplatsen stod det alltid trevlig personal som gjorde att jag kände mig lite speciell, även om jag visste att jag inte var mer speciell än alla andra fick jag en känsla av att vara lyckad....
Läs mer...

Klimatcoachning vad är det?

Googlar man på ordet klimatcoachning hittar man ofta konsulter som jobbar med energieffektivisering eller något liknade. Men det är inte vad jag tänker på.

Klimatcoachning är ett sätt för mig som certifierad coach att hjälpa till i klimatkampen.  Så här tänker jag.

Under sista åren har ord som klimatångest och klimatoro dykt upp. Människor blir påtagligt nedstämda och stressade. Fler och fler har förstått att klimatförändringarna är här och nu och innebär extremväder och stora utmaningar för samhälle och natur. Enligt forskare har vi fortfarande möjligheter att hejda klimatförändringarna om vi ställer om från fossil-ekonomin till ett hållbart samhälle. 

Många lever sina vanliga liv. Jobbar, shoppar, fredagsmyser och sparar till charterresan. Kanske inte helt sant men det känns...

Läs mer...

Varför vi behöver ta hand om våra känslor.

De flesta av oss är medvetna om hur vi ska ta hand om vår fysiska hälsa. Vi är uppmärksamma på vad vi ska äta, vi vet att rörelse och träning gör oss friskare. När vi behöver hjälp med en skadad fot tar vi oss till vårdcentralen som vilken självklarhet som helst. Men hur gör vi med våra känslor? 

Psykisk ohälsa ökar i samhället. Skalan på vad psykisk ohälsa är stor när människor själv gör självuppskattningar. Allt är inte psykisk sjukdom som behöver behandlas av experter. Men oavsett är jag övertgad om att vi skulle få friskare människor, arbetsplatser, realtioner och samhälle om vi använder lika mycket tid till att ta hand om och hantera våra känslor så att det jobbar för oss och inte emot oss. Vi behöver och kan träna oss till en psykisk hälsa.

...

Läs mer...

Hur håller man som ledare under tid?

Frågan i rubriken är det många som ställer sig. Det forskas och skrivs massor av böcker och artiklar. En hel del människor jobbar dagligen med att stötta människor och organisationer med ledarskapsutveckling. De sista åren har jag dykt ner i en del av den vetenskapsbaserade kunskapen som finns. Jag har även tittat på mer tveksam kunskap om ledarskap. Det finns en hel del kreativa människor som tror stenhårt på "sin ledarskapsmodel" och som lyckas att få andra att tro på just den modellen. 
 
Även åren jag var chef och ledare läste jag en hel del böcker, artiklar, kollade TED-talks samt gick en del korta och längre kurser ( UGL var nog den som utvecklade mig mest). I efterhand inser jag att många gånger försökte jag tillfredsställa omgivningens syn ledarskap. Det innebar ibland att jag försökte att vara den ledare jag...
Läs mer...

Vad är EQ?

Kunskapen om att IQ inte är nog för att förändra välden sprider sig. Idag kom organisationen Six Seconds EQ Community  med en bra video som en bild av vad EQ är och hur ett utvecklat EQ påverkar individer, organisationer och samhället. 

En ledare får gärna ha ett skapligt högt IQ men utan ett utvecklat EQ så blir det svårt att vara en bra ledare!  EQ går att träna. det första steget är att bli medveten om hur känslor och sociala förmågor påverkar oss.

Ta dig lite tid och för att titta på videon. Reflektera över hur EQ och ett utvecklat EQ kan påverka ditt liv.

Video som förklarar vad EQ är.

Läs mer...

Tack 2018 - Nya planer för 2019!

 

Det är en härlig känsla att titta tillbaka på året som har passerat. För mig brukar det bli en positiv överraskning när jag summerar vad jag har lyckats med eller har försökt att lyckas med. Jag reflekterar över mina misslyckanden. Men jag stannar inte där! Medvetet skriver jag ned mina framgångar, det jag har mått bra av och det jag har lärt mig det gångna året.

Att fira framgångar är viktigt. Klappa sig själv på axeln, och konstatera att jag gjorde så gott jag kunde utifrån de förutsättningarna jag hade. Det gör att jag mår bra och får energi för kommande utmaningar. Ännu starkare blir det om man delar sina framgångar med andra som jag nu gör.


Några saker som jag är stolt över och vill fira!

 - Utvecklat ledarskapscoachning och utbildning via...

Läs mer...

Emotionell intelligens hur påverkar det dig i arbetslivet?

Emotionell intelligens eller EQ är en av de viktigaste delarna vi kan bli uppmärksamma på och träna för att bli bra ledare och skapa bra verksamheter.

Här delar jag en kort video, som jag har lånat, som enkelt beskriver vad EQ är och varför det är viktigt i våra verksamheter. 

Klicka på länken nedan. Videon är ca 2 minuter lång.

EQ, ledning och arbetsplatsen 

Läs gärna mer om hur du kan mäta ditt EQ här: Vad är EQ-i 2.0

 

Läs mer...

Agenda 2030 - Jobbar du med hållbarhet i din verksamhet?

Lyssnade på ett samtal om klimatutmaningen och hållbarhet på Kulturhuset i Stockholm för några dagar sedan. Global utmaning var värd för samtalet.  
 
Som vi alla vet fixar inte politiker själva klimatutmaningen även om många arbetar med hållbarhetsfrågorna till sitt yttersta. Agenda 2030 borde vara kompassen för oss alla. Det är enbart 12 år till dess att agenda ska vara uppfyllda. Det politiska systemet är beroende av väljarnas stöd.  Resultatet av det senaste valet visar tydligt att utmaningen är stor för de politiska partierna. 
 
Har vi alla tagit in hur bråttom det är med en klimatomställning?  Jag tror inte det. Tvivlar du? Gå gärna in till exempel på Climate Reality hemsida och bilda dig din egen uppfattning. Det finns en hel del vi kan göra. Hoppet är inte ute. Men det är "#€%&/(...
Läs mer...

EQ - hållbart ledarskap

Det viktigaste nycklarna som en ledare bör ha med sig för att vara en bra och hållbar ledare diskuteras och forskas på. I höstas läste jag via Umeå universitet ledarskap och ledarskapsutveckling. Jag lärde mig en hel del och dessutom konstaterade jag att under min aktiva tid som ledare och chef hade jag gjort en hel del rätt utifrån modern ledarskapsforskningen.
 
Mer och mer är jag övertygad om att förutom kunskap om ledarstilar, motivation och så vidare är emotionell intelligens eller det som kallas för EQ  helt ofrånkomlig för att lyckas med att vara en hållbar ledare. Hållbar i förhållande till de personer och verksamhet vi leder men också hållbar i förhållande till sig själv som människa och alla de olika sammanhangen vi befinner oss i.
 
Nyckelförmågorna som en ledare behöver utveckla och...
Läs mer...
1 2
Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.